Kandidatturneringen, R10: Stille før stormen

Mamedyarov – Caruana ble et dypt tungvektsoppgjør med mye godt spill
Foto: Arrangøren World Chess 2018

Den 10. runden i Berlin ble like bra, like velspilt og like morsom som de to foregående. Altså de to rundene som jeg kalte middels artige – med to spennende partier i hver runde. Og to svært lite spennende remispartier i hver runde også. Som vi husker har det blitt et avgjort parti i hver runde – alltid med Kramnik i hovedrollen på godt og vondt. Oppskriften var lik i dag, men denne gang kom ikke Kramnik i offerrollen slik han har gjort det i de to siste rundene – han spilte nemlig matador i dag mot Aronian. Big Vlad nedla oksen Aronian etter diverse sverdslag på feltet f6! Pent. I partiet Grischuk – Karjakin ble det en tam affære, mens Ding Liren spilte sin 10. remis – denne gang mot Wesley So i en klassisk dronninggambit med Liren som hvit.

Dermed fikk vi to tamme oppgjør, men heldigvis spilte altså Aronian opp til dans som tyr i en flammende affære mot Kramnik som publikum viste å sette pris på. Aronian, som ville vinne med svart, fikk en rolig italiensk åpning mot seg fra Kramnik som helst ville spille et rolig og solid parti med hvit etter tapene sine mot Grischuk og Karjakin. Dermed ble det en idé-konflikt og Aronian måtte ta store sjanser underveis, men sjanser som så edruelige ut. Kramnik ble fort fanget av kampens hete. I midtspillet tok partiet nemlig fyr da Kramnik også fikk tenning og gikk etter svarts konge. Han ville etter hvert vinne for enhver pris, og startet et dristig, men spennende offerspill! Ja, nok en gang kastet Kramnik brikker på bålet som den åndssnobben han er – og han ga oss en nær gudommelig opplevelse med et vidunderlig spill og en avslutning som det luktet svidd av. Det krever ikke stor teft å garantere at dere vil se dette partiet høyt og lavt da det vil havne i mange quiz-bøker, og ikke minst sjakkspalter, i årene som kommer.

Oppgjør fra drømmenes teater

Jeg burde skrevet mer om Caruana som leder, men la det komme senere. Partiet mellom Kramnik og Aronian hadde nemlig alt. Partiet er som tatt ut fra drømmenes teater – det var et helt fantastisk oppgjør med spenstige varianter som sjakkens Feinschmeckere vil elske å se. Her fikk vi kost oss, mens vi ventet på at temperaturen i det virkelige betydningsfulle oppgjøret mellom Caruana og Mamedyarov steg til et anstendig nivå. Ja, for selv om det ble to store oppgjør rent sjakklig i 10. runde – disse to vi har snakket om – så var Kramnik – Aronian bare for en appetitt-vekkeren å regne i forhold til dybde og varighet i det lange sluttspillet som oppsto mellom Mamedyarov og Caruana. De kjempet altså hardt! Partiet alle har ventet på ble på nesten 60 trekk med mye spennende sjakk levert fra begge parter.

Mamedyarov var utvilsomt på krigsstien i dag og han klarte å få opp en rufsete, spennende og typisk stilling for nettopp Mamedyarovs stilart! Senere avviklet han til et fordelaktig sluttspill, der han presset og presset, men ikke fikk ballen i mål. Caruana forsvarte seg som en helt, tross meget sterkt spill fra Mamedyarov. Lever du i den anskuelsen at Mamedyarov ikke vil være verdensmesteren en match verdig? Sjekk i så fall ut dette flotte partiet mellom amerikaneren som leder, og aserbajdsjaneren som kommer halsende like bak. Flott spill ble det, selv om ballen aldri kom nærmere mål enn i klypene til keeperen. Solid spill av Caruana i et kritisk og viktig oppgjør der Mamedyarov viste seg fra sin aller beste side!

 

Her er Kramniks praktparti mot Aronian fra 10. runde:

 

Resultater fra 10. runde:

 • Alexander Grischuk (2767) – Sergey Karjakin (2763) 1/2-1/2
 • Vladimir Kramnik (2800) – Levon Aronian (2794) 1-0
 • Ding Liren (2769) – Wesley So (2799) 1/2-1/2
 • Shakhriyar Mamedyarov (2809) – Fabiano Caruana (2784) 1/2-1/2

 


Vi ser frem til 11. runde på fredag:

 • Ding Liren (2769) – Alexander Grischuk (2767)
 • Fabiano Caruana (2784) – Vladimir Kramnik (2800)
 • Wesley So (2799) –  Shakhriyar Mamedyarov (2809)
 • Levon Aronian (2794) – Sergey Karjakin (2763)

 

 

Resultater og andres analyser finner dere hos:

 

Les Sjakkfantomets artikler om kandidatturneringen:

 

Aktuelle lenker:

5 tanker om “Kandidatturneringen, R10: Stille før stormen

 1. Artig tabell, bare Liren og Karjakin som ligger på samme poengsum. God strekk her med andre ord.
  Ad Mame, ja han er i slaget, men la meg minne om hva Lagrave skrev forut for matchen, nemlig at «He is an easy opponent for nobody (except maybe Magnus !)»…

  • Hehe – hørtes nesten ut som Lagrave hadde en ekstremt flott forhåndsomtale der han traff som et skudd på Mamedyarov 😉 Men så var det dette med å sitere da…

   Da jeg sjekket bloggen hans nå – viste det seg at det etter prikkene dine… sto at Lagrave var den som hadde størst problemer mot han selv, at han tippet han inn på tredjeplass og at «Mamedyarov could also manage to, but I’m still skeptical about his capacity to keep a regular pace.» Altså så ikke Lagrave heller Mamedyarov som noen vinner egentlig. Tvert om hadde han Aronian og Caruana på topp – som enkelte andre også hadde…

   Tror egentlig Mamedyarov kom litt overraskende på mange og den eneste jeg husker som hadde klokkertro på Mamedyarov før turneringsstart var Lars Grahn, som like gjerne klippet ut ratinglista like før turneringen som sin «pick».

   Ellers tror jeg det blir en kjempespennende avslutning der mye enda kan skje, og jeg gir i nyhetsbrevet Grishcuk større sjanser en odds-selskapene – han har nemlig trolig «a cunning plan». Den lar jeg meg skremme av, og mer om planen hans i nyhetsbrevet for dem som leser slikt 😉

 2. Tenkte mest på at det i Lagraves utsagn lå at Mame ikke var den farligste for Magnus, ikke at franskmannen hadde han som turneringsfavoritt.

  Jeg gir også Grishuk større sjans enn odds-selskapene. Grishuk må bare fortsette å spille solid, håpe sjansen kommer – på den ene eller andre måten – og så slå til. Vi skal heller ikke glemme at vi her snakker om en dobbel verdensmester, om enn så i lynsjakk. Du har vel også vært inne på at han ble slått på målstreken av Gelfand i 2011. Riktignok en cup og ikke en serie den gang, men likevel. De neste dagene blir spennende!!

 3. OK – dannet meg et bilde av at han var Lagraves favoritt.

  Ja, de neste dagene blir uhyre spennende – gleder meg stort. Synes også pressekonferansene er fantastiske og det er stort at flere av spillerne virkelig bjudar på der.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.