Kandidatturneringen, R8: Caruana og Mamedyarov beholder posisjonene

Alexander Grischuk vant i 8. runde og er dermed ett poeng bak Caruana i tet
Foto: Arrangøren i Berlin, World Chess

Dette ble kanskje den tammeste runden så langt med kun et avgjort parti og i tillegg et svært tamt parti mellom Mamedyarov og Karjakin som spilte en tannløs remis. Allikevel var det på ingen måte noen kjedelig runde. Dramaet mellom Grischuk og Kramnik var for intenst til det – for sterkt, for stort og for bisarr til og ikke vekke interesse. Det ble et episk oppgjør i hele 91 trekk, som ingen ende ville ta. Kramnik kjempet med ryggen mot veggen det meste av veien for muligens å få noen sjanser med løperparet i et sent sluttspill – det var den strategiske drømmen hans som gjorde at han stadig unngikk remisvarianter. Grischuk vant tidlig en bonde, og den satt han på hele partiet – selv om Kramnik kunne vunnet den tilbake ved minst to anledninger. Likevel valgte Big Vlad i stedet å tviholde på løperparet sitt, og dermed forble han bonde under. At dette ble hans bane til slutt – bør ingen være overrasket over! En slik romantisk holdning til løperparet – og en slik klokkertro på egen stilling og egne fremtidsmuligheter med bonde under skal en nemlig lete lenge etter.

Etter partiet bedyret Kramnik at det var konkrete grunner til at han ikke tok bonden tilbake når han kunne. Dette er da også Dagens parti, så jeg har inkludert variantene Kramnik ga i etteranalysene i mine kommentarer. Selvsagt med referanse til Kramnik selv. Han sa hele tiden ting som: It was difficult, but I should be OK. Yes, but I hoped to get chances. Maybe my only chance was… Probably lost but I could try… Det var mye kanskje, muligens og trolig og lite – slik er det! Han var slett ikke en slagen mann i etter-analysen og hele veien kom han med innspill om at han hadde sjanser. Ikke med like stor kraft som i de foregående rundene, men først da maskinen viste matt i 14 trekk – var Kramnik innforstått med at det var helt tapt også i praksis i etter-analysen som ble gjort uten maskinhjelp.

Det er litt overraskende for meg som er oppvokst med en nøktern Kramnik og en Kasparov som var overoptimist. Selv et sluttspill der Grischuk fikk to bønder til 7-raden – ville Kramnik forsøke å redde i etter-analysen. Dette er ikke den Kramnik vi kjenner – ikke den Kramnik som slo Kasparov og Topalov etter alle kunstens regler – og ved å være både objektivt og strategisk sterk. Det er drømmeren Kramnik vi ser i Berlin – han har fri fra kona og flørter med Caissa. Men drømmere er ikke godt nok for sjakkens gudinne – hun vil ha the real deal og det gir Grischuk ved å regne konkrete varianter og ved å være nøktern også på motstanderens vegne. Jeg var inne på det alt etter 7. runde – der Kramnik spilte alt for lenge for et energinivå som må ta skade – han tok ut mer krefter enn han hadde, og i dag måtte han altså betale prisen. Nå undrer jeg meg på hvordan han skal stå distansen – dette blir tøft for den gamle mester nå som han strengt tatt ikke har annet å spille for enn glansbilder og ratingpoeng.

Grischuk overtok dermed posisjonen Kramnik kunne hatt – som den som jager de to i tet. Russeren har kanskje så mye som 10% sjanse nå? For det skjer så mye drama i denne turneringen at tilfeldighetsmomentet er større enn en skulle tro. Caruana og Mamedyarov kan også kollapse selv om jeg tviler litt. De er fortsatt storfavoritter med godt over 50% sjanse til Caruana, mens Mamedyarov er beregnet til å ha nærmere 35% sjanse nå. Ville ikke gitt han riktig så mye selv, men så er jeg da også partisk i saken – og stor fan av Caruana. Grischuk sa at seieren i dag var svært viktig for han både poengmessig – for å ha sjanser i sammendraget – og ikke minst for kampånden og fortsettelsen. Jeg vil også gi Ding Liren en 3-4% sjanse nå – han imponerer. Drar han en kanin opp av hatten snart får han virkelig troen på seg selv, og han virker så stødig i variantregningene at det imponerer oss. At han regnet seg bort mot Grischuk, var unntaket som bekrefter regelen. Ding Liren kan sin sjakk og er meget solid.

Kramnik drepte egne sjanser med dette tapet og han er nå nede på -1. Grischuk er oppe på +1, mens Liren har 50% score. Mamedyarov har fortsatt +2 og Caruana sitter og troner på topp med +3. En herlig følelse må det være – men alle spillerne får nok litt skjelven nå når slutten nærmer seg – det har tidligere kandidatturneringer lært oss. Då det eneste jeg kan love er at vi vil få mer drama i Berlin. Mamedyarov får en tøff oppgave i 9. runde – nemlig Aronian med svart – mens Caruana har Ding Liren med de hvite brikkene og det kan fort bli et nøkkelparti. Vi gleder oss til fortsettelsen – det er stor sjakk som spiller i Berlin i disse dager, så her er det bare å henge på!

 

En fyldig analyse med partikommentarer, partigjennomgang m.m. er sendt til de som har tegnet seg på nyhetsbrevet til «Sjakkfantomet» – turneringen er nå mer enn halvspilt.

 

Her er det dramatiske oppgjøret mellom Grischuk og Kramnik:

 

Resultater fra 8. runde:

 • Vladimir Kramnik (2800) – Alexander Grischuk (2767)
 • Wesley So (2799) – Fabiano Caruana (2784)
 • Ding Liren (2769) – Levon Aronian (2794)
 • Shakhriyar Mamedyarov (2809) – Sergey Karjakin (2763)


Resultatliste etter 8 runder:

1. Fabiano Caruana 5.5 av 8
2. Shakhriyar Mamedyarov 5
3. Alexander Grischuk 4.5
4. Ding Liren 4
5-6. Sergey Karjakin 3.5
5-6. Vladimir Kramnik 3.5
7-8. Levon Aronian 3
7-8. Wesley So 3


Vi ser frem til 9. runde på tirsdag:

 •  Sergey Karjakin (2763) – Vladimir Kramnik (2800)
 • Levon Aronian (2794) – Shakhriyar Mamedyarov (2809)
 • Wesley So (2799) – Alexander Grischuk (2767)
 • Fabiano Caruana (2784) – Ding Liren (2769)

 

Resultater og andres analyser finner dere hos:

 

Les Sjakkfantomets artikler om kandidatturneringen:

 

Aktuelle lenker:

5 tanker om “Kandidatturneringen, R8: Caruana og Mamedyarov beholder posisjonene

 1. Og nå er Krnik like godt på -2 han også sammen med en av se andre forhåndsdfavorittene, Aronian. Caruana er i ferd med å vinne over Liren og da er han på +4!

 2. Jeg forutså Kramnik sitt fall og skrev om det alt før partiet mot Grischuk i nyhetsbrevet. Synd Caruana ikke vant – har satset mest på han i år 🙂

  • Var ikke Aronian sjakkfantomets favoritt i år, og den sjakkfantomet hadde satset mest penger på var So? Jfr. vurderingene dine før turneringen? Uansett småplukk i forhold til det som virkelig gjelder, turneringen:) Må si Grishuk er en utrolig morsom type på pressekonferansene, synes også Polgar imponerer «i boksen» med Trent

 3. Andreas: Du har helt rett, men… Like får turneringsstart endret dette seg. Jeg fikk litt bange anelser for Aronian på grunn av nervene og skrev den 9. mars i kommentarfeltet: «Troen min på Caruana er jevnt stigende». Som du husker skrev jeg før dette at mangefølelsen sa Kramnik, og hjernen sa Aronian og at hjertet sa Caruana og at dette var mine tre hete tips i år.

  En av mine lesere spurte så i kommentarfeltet like før turneringsstart i Berlin om ikke 7.5 var spillbart på Caruana? Jeg repliserte da at det var den eneste spillbare oddsen og at den ville falle i løpet av dagen. Aronian, som sto i 4 i odds – var forøvrig ikke spillbar. Jeg må tro på det jeg skrive og det gjør jeg. Derfor gikk jeg inn og satte det jeg fikk lov til å sette på Caruana til 7.5 i odds før oddsselskapet senket oddsen til 6.5… Så vinner Caruana er jeg den leseren evig takknemlig 😀

  Før dette hadde jeg to hester på oddsen. Wesley So og Kramnik – mest på So, men det var et gammelt spill satt i 2016 til skyhøye odds.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.