Kandidatturneringen, R11: Det blåser opp til storm i Berlin

Mamedyarov spilte remis mot Wesley So, hans sjanser i turneringen er rundt 30%
Foto: Arrangøren World Chess

Dagens runde ga mer av det samme vi har sett de siste rundene. At Caruana og Mamedyarov posisjonerer seg før de aller siste rundene ved å spille solid og sitte på sine to gode posisjoner. Det gjenstår nå kun tre runder i Berlin og et feilskjær blir mer og mer kostbart! Caruana er allerede oppe på +3, og vet at det som regel har vært nok til å vinne kandidatturneringen i sjakk. At det har vist seg klokt å ha is i magen når en først er i tet med en slik fin score, og at han har mer enn nok sjanser i fortsettelsen til å vinne det hele. Han har også vanskelige partier igjen og bør ikke ta noen sjanser nå, la Karjakin og Grischuk da gå varm – og vent på sjansen din Caruana. Den vil komme.

Grischuk har en god slagplan som kan justeres etter situasjonen

Mamedyarov sitter på +2 og han har aldri vært så rolig og behersket i hele sitt liv som han er i årets kandidatturnering i sjakk. Han har nok skjønt tegninga fra Grischuk. At russeren kommer til å spille steinhardt på vinst i nest siste runde om ting ikke endrer seg i tetstriden – og da får Mamedyarov sin sjanse til poeng. Før det fisker han og håper på napp uten å ta de store sjansene. Det gjenspeiler situasjonen i turneringa og resultatene til Mamedyarov med 5 strake remiser og Caruana med fire strake remiser. Ellers gjelder det å ha en slagplan nå når det bare gjenstår tre runder. Disse to har rundt 80% sjanse i turneringen – og dette er basert på både spillestyrke og turneringssituasjon. De siste ca. 20% sitter russerne Karjakin og Grischuk på. Disse to har i øyeblikket +1, men Karjakin kan gjøre underverker for seg selv ved å slå Caruana med hvit i 12. runde. I så fall er han forbi amerikaneren på innbyrdes oppgjør om det er de to som ender opp likt på la oss si +3. Grischuks «Cunning plan» er å ta poeng i en av de to siste rundene som vi lenge har vært inne på. Når spørs på turneringssituasjonen før 13. runde. Mot Levon Aronian håper nok russeren at armeneren skal selvantenne nok en gang og det er sannsynlig all den tid Aronian nå er en slagen mann og gjør han det ikke har Grischuk uansett slagplanen klar. All in mot Mamedyarov i 13. runde som svart for å gripe sjansen om sitsen tilsier det. Det trenger den ikke å gjøre – for mye vann skal renne i havnet i neste runde, og Grischuk vet at han sitter på sine to ess under ermet. Nemlig også sitt hvitparti mot Caruana i siste runde der han kan slå til og spille for full musikk om turneringssituasjonen krever det.


Caruana og Mamedyarov er fortsatt de to heteste navnene!

Dette er uansett først og fremst en kamp mellom Caruana og Mamedyarov. Ikke la deg lure av russerne som har blandet seg inn, og som trolig begge vil spille hardt på vinst, i 11. runde. En av dem skal først vinne før han er helt med på leken. Uansett fikk vi noen nervepirrende oppgjør med mange feil i siste runde og det mønsteret tror jeg vil forplante seg. Spillerne er slitne nå. Da tenker jeg særlig på Aronian og Kramnik, men også på Grischuk som har spilt mye kampsjakk hele veien. Aronian – Karjakin endte med knall og fall i 11. runde og for femte gang i denne turneringen gikk altså Aronian ned. Trist som faen. Kampen mellom Ding Liren og Grischuk – der kineseren hadde + 16 på Stockfish 9 uten at han klarte å sette sjansen – var også et lurvete oppgjør av dimensjoner. Grischuk sto opp fra de døde og det vet vi at han har gjort før i denne turneringen, og nå må han snart kjenne på at han har hatt god gli en stund. Da blir en ofte i godt humør – og en tar vare på sjansene som en gis fortsettelsen – Grischuk kan bli farlig.

Karjakin er det heteste navnet i feltet i de siste rundene

Det kan også Karjakin bli, for han var strengt tatt nesten helt ute av det – før han snappet opp en heldig seier mot Wesley So – som snudde alt. Karjakin hadde stemt på Putin på den russiske ambassaden, og han gliste da også fra øre til øre etter sin første seier i 7. runde. Nå har han vunnet ytterligere to partier siden den gang etter at han fikk servert en mørbanket Aronian med svart i denne 11. runden. Aronian kom rett fra en tragedie i to deler mot Kramnik – og da er det ikke lett å sitte og konsentrere seg over et sjakkbrett lenger. Sjansene til Karjakin kom rekende på ei fjøl, da også de andre resultatene i stor grad gikk hans vei i denne runden. Caruana og Mamedyarov har nemlig kun spilt remiser – og ikke rykket i fra selv om Caruana har vært svært nær en seier eller to tidligere. Det farlige med Karjakin – er at han har nerver av stål og at han greier mentalt å bare spille sitt eget spill. Løse en oppgave om gangen, tenke bare på neste trekk og neste oppgjør, og ikke la seg farge av all viraken rundt. Slikt som egne tap publikum eller turneringens viktighet. Det er en god egenskap – men vil Karjakin har baller til å satse med hvit mot Caruana i 11. runde som hvit? Det er det store spørsmålet nå.


Ding Liren hoppet – men bommet på toget som nå har gått fra stasjonen

At Ding Liren ikke har tapt et parti er så som så. Men at han ikke har vunnet noe parti er smått utrolig etter dagens oppgjør mot Grischuk der alt gikk hans vei, og der kompisen min lyser opp tallet +16 i midtspillet. Vi andre må da regne varianter – og da åpenbarer det seg en vakker matt-varianten: 29.Sd8! – med dødelige våpen klare for feltet e8! Dette var som et slags speilbilde av Kramnik sitt matt-bilde med 37.Se8! mot Aronian i 10. runde. Kineseren hadde mange andre muligheter til å vinne dette partiet, men det sviktet kapitalt! Dette var da også første gang vi så en virkelig skuffet Ding Liren på pressekonferansen. Han var skuffet over seg selv, skuffet over at han ikke vant og skuffet over det dårlige spillet sitt. Ja, for dette ble virkelig et rufsete parti – fylt av feil fra ende til annen, og det er tydelig at spillerne nå begynner å bli slitne Tegnene på det er mange og klare.

En betydelig fyldigere analyse fra hver runde med partikommentarer, partigjennomgang m.m. er sendt til de som har tegnet seg på nyhetsbrevet til «Sjakkfantomet» – dette nyhetsbrevet kommer i 14 nummer i PDF-format i en utskriftvennlig versjon.

 

Her er Karjakin sin tredje seier på fem runder:

 

Resultater fra 11. runde:

 • Ding Liren (2769) – Alexander Grischuk (2767) 1/2-1/2
 • Fabiano Caruana (2784) – Vladimir Kramnik (2800) 1/2-1/2
 • Wesley So (2799) –  Shakhriyar Mamedyarov (2809) 1/2-1/2
 • Levon Aronian (2794) – Sergey Karjakin (2763) 0-1


Vi ser frem til 12. runde på lørdag:

 • Sergey Karjakin (2763) – Fabiano Caruana (2784)
 • Alexander Grischuk (2767) –  Levon Aronian (2794)
 • Vladimir Kramnik (2800) – Wesley So (2799)
 • Shakhriyar Mamedyarov (2809) – Ding Liren (2769)

 

 

Resultater og andres analyser finner dere hos:

 

Les Sjakkfantomets artikler om kandidatturneringen:

 

Aktuelle lenker:

2 tanker om “Kandidatturneringen, R11: Det blåser opp til storm i Berlin

 1. Hvordan funker sonnenburg berger? Eks de tre første: Alle remis, bortsett fra at Grischuk slår Caruana og de tre ender likt.

 2. Det funker slik at det kun brukes om de to første kvalitetene er helt like.

  I eksempelet ditt vil Grischuk ende øverst fordi han har best innbyrdes score. Husk også at Sonneborn-Berger ikke slår inn før antall vinstpartier er vurdert – det blir heller ikke likt i tenkte eksempel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.