Kandidatturneringen, R9: Caruana og Mamedyarov konsoliderer


Sjakkfantomet gir rundt 50% sjanse til Caruana-seier i Berlin ut fra kjente faktorer
Foto: Den offisielle arrangøren i Berlin

Så har vi begynte å skjønne tegninga. Kramnik er desperat og har mistet både kart og kompasset. Han vandrer ute i jungelen der 2+2 har blitt 7. På mange måter produserer han likevel den mest interessante sjakken i Berlin i 90% av trekkene! Men når ett av ti trekk er over alle støvleskaft optimistiske – så blir det hele en bisarr miks mellom god sjakk og overmot. Slikt overmot fungerer ikke på dette nivået. Karjakin tok vare på sjansene sine i dag og han tar vare på turneringssjansene sine og han spiller etter steg for steg-metoden nå. Et parti om gangen – god sjakk der – så ser vi hva som skjer. Han har ikke mye å spille for tross sine 50%. Kanskje har han 1% eller kanskje 2% fortsatt – men slikt tenker en ikke seriøst over, og det er bare å fortsette å spille sitt spill og håpe på det beste.

Ding Liren ligger også på 50%, men han har hatt en helt annen turnering enn Karjakin. Liren er tapsfri og kan bli den nye Anish Giri ved å ta 14 remiser av 14 mulige slik Giri gjorde det i kandidatturneringen i Moskva i 2016. Liren er der for å lære og han vet det. Han tar vare på alle sjansene han får, og han drømmer om å vinne – men dette er hans første kandidatturnering og han er 25 år gammel så litt nøkternhet har han sikkert. Trolig kommer hans sjanse senere i livet, slik de fleste i feltet har hatt mange sjanser før dette. Wesley So vil helst hjem. Han produserer kjedelige remispartier i runde etter runde. Han, Aronian og Kramnik har ingen sjanse med sine -2 hver – og det stygge tapet i et kliss remissluttspill mot Karjakin i 7. runde satte dype sport i Wesley So som slengte lett med leppa mot Karjakin på pressekonferansen etter 8. runde. Wesley ville så gjerne, og han er da også det store talentet i sin generasjon, minst et like stort talent som arbeidsjernet Caruana. Derfor kommer det nye sjanser også for Wesley.

Aronian har begynt å spille solid etter å ha prøvd alle triks i boka og snudd alle stener. Når alle terningene er kastet uten at det ble Yatze, så tar han konsekvensen av det i motsetning til Kramnik. Nå gjelder det å slikke sår og spille solid i fortsettelsen. Mamedyarov styrket sjansene sine i denne runden med en svartremis. Han har nå over 35% sjanse i mine øyne – med sine +2 – og jeg gleder meg til å se han spille hvit mot Caruana i 10. runde. Det er dobbel innsats i det oppgjøret, som blir et nøkkelparti for turneringen om det får en vinner.

Grischuk sitter på +1 og har sine godt og vel 10% sjanse – og som den pokerspilleren han er – han kan regne odds – tar han vare på alle prosentene han får. Jeg tror han spiller resten av turneringen perfekt rent turnerings-strategisk om vi ser bort fra tidsnødsduellene hans. De vil han nok fortsette å sverge til – er man en adrenalinjunkie – så er man det – og dette tror jeg strengt tatt vil felle han slik det har gjort så mange ganger før. Grischuk får et tap før eller siden, men tar jeg feil der – så sitter han igjen med hvite brikker i siste runde mot Caruana! Der vil han utvilsomt gå all in – det ville vært rått. Dette er øyeblikket Grischuk venter på. Kjenner jeg men spillteori rett, og det tror jeg at jeg gjør, så skal Grischuk sitte rolig i båten nå og prøve å håve inn det ene nødvendige poenget han trenger før sisterunden – mot Karjakin eller Aronian som han spiller hvit mot i rundene før. Skulle Caruana klarte til + 4 før 13 og nest siste runde – må Grischuk også ut på eventyr. Da må han spille på vinst med svart mot Mamedyarov i 13. runde – men det gjør han gladelig, og vi skal ikke glemme at Caruana kan tape i 13. runde han også.

Caruana er altså helt fortjent i tet etter mye godt spill, men også etter mye god klokskap! Han satset hardt og tok mye risiko i starten av turneringen for å få en luke på de verste konkurrentene. Dette grunnlaget må en gjøre tidlig i turneringen slik at en kan skifte turneringsstrategi/gameplan om noe går galt. Det gjorde det for Wesley So som ikke var i form og som tapte de to første og gikk over til planen om å slikke sår. Caruana lyktes fullt ut og fra seieren mot Kramnik i fjerde runde roet han to hakk ned. Soliditet og nøkternhet med hvit ble det bærende element mot Grischuk og Karjakin i de to neste rundene der han spilte korte remiser før han har kjempet om seieren i de to siste rundene nå i lange sluttspill mot Wesley So og Ding Liren. Jeg er imponert over turneringsstrategien til Caruana – men han har nok mer erfarne ulver som gir han råd.

I 10. runde mot Mamedyarov er det kun en strategi som gjelder. Soliditet, soliditet og soliditet. Alt annet er galskap og kommer ikke fra kloke folk som Rustam Kasimdzhanov, som er sjefssekundanten til Caruana. Han er ingen tullebukk og han vet at det ikke er mot Mamedyarov poengene skal drives inn. Som den Nesse-kongen Caruana er, henter han poengene fra de som allerede har minst – de svakeste. Caruana vil brenne svartpartiet sitt i 10. runde til remis – og han vet at han har flere sårede hannbukker som det skal kjempes mot horn mot horn i de aller siste rundene. Dette blir spennende. Caruana har etter mitt syn nå fortsatt rundt 50% sjanse i turneringen – litt under etter at jeg justerer for psykologien i sluttrundene. Den gikk nemlig mot han i denne runden. At han ikke vant mot Ding Liren hadde ikke vært farlig om han ikke tar en ørliten psykologisk telling når han får se hvor vunnet det faktisk var. Det tror jeg han gjør – noe annet er umenneskelig etter så mange vinstmuligheter. Det koster å ikke vinne en vunnet stilling i sjakk – og mot Ding Liren var så til de grader vunnet. Derfor ser jeg med forundring på det faktum at spillselskapene har senket oddsen til Caruana fra 2.00 etter 8. runde til 1.85 etter 9. runde!? Dette virker litt usaklig ut fra psykologien i turneringen – og ut fra det faktum at Grischuk og Mamedyarov nå har styrket sjansene sine i denne runden. Så dem om det. Vi andre gleder oss til fortsettelsen.

En betydelig fyldigere analyse med partikommentarer, partigjennomgang m.m. er sendt til de som har tegnet seg på nyhetsbrevet til «Sjakkfantomet» som kommer i 14 nummer.

 

Runden parti var diskutabelt Caruana mot Ding Liren, men Kramniks parti gis her:

 

Resultater fra 9. runde:

 • Sergey Karjakin (2763) – Vladimir Kramnik (2800) 1-0
 • Levon Aronian (2794) – Shakhriyar Mamedyarov (2809) 1/2-1/2
 • Wesley So (2799) – Alexander Grischuk (2767) 1/2-1/2
 • Fabiano Caruana (2784) – Ding Liren (2769) 1/2-1/2


Resultatliste etter 9 runder:

1. Fabiano Caruana 6 av 9
2. Shakhriyar Mamedyarov 5.5
3. Alexander Grischuk 5
4-5. Ding Liren 4.5
4-5. Sergey Karjakin 4.5
6-8. Vladimir Kramnik 3.5
6-8. Levon Aronian 3.5
6-8. Wesley So 3.5


Vi ser frem til 10. runde på torsdag:

 • Alexander Grischuk (2767) – Sergey Karjakin (2763)
 • Vladimir Kramnik (2800) – Levon Aronian (2794)
 • Ding Liren (2769) – Wesley So (2799)
 • Shakhriyar Mamedyarov (2809) – Fabiano Caruana (2784)

 

Resultater og andres analyser finner dere hos:

 

Les Sjakkfantomets artikler om kandidatturneringen:

 

Aktuelle lenker:

2 tanker om “Kandidatturneringen, R9: Caruana og Mamedyarov konsoliderer

 1. Halvt poeng ledelse etter runde 8, fortsatt halvt poengs ledelse etter runde 9 – men ett steg nærmere turneringsslutt. Det er klart at for bookiene, så MÅ oddsen ned, ren matematikk, det. Rent matematisk er sjansene til Mame og Grischuk svekket, ikke styrket…

 2. Takk for kommentar! Tenker selv at en må ta inn i regnestykke en sving på 70 elo-poeng i forskjell på det å spille hvit – og det å spille svart – derav forskjellen.

  I dag styrket i hvert fall Caruana sjansene sin – bookmakerne mener litt – jeg mener betraktelig om en tar hensyn til tiebreak-regler, de andre resultatene og hvit/svart hensynet. Mer om det i nyhetsbrevet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.