Kandidatturneringen, R5: En litt roligere runde

Fabiano Caruana leder med 3.5 av 5 mulige i Berlin
Foto: Fra arrangøren World Chess sine offisielle bilder

Selv om det var en rolig runde i Berlin med fire remiser – var det kampsjakk i to av oppgjørene og kanskje er det bare stille før stormen igjen blusser opp. Uansett fikk vi noen nye svar. Kramnik ser ut til å ha tatt tapet mot Caruana på en meget god måte – han var i praktslag på pressekonferansen og strålte da han viste varianter og påpekte ørsmå unøyaktigheter i Wesley So sitt spill. Kramnik er en helt og det er også Grischuk! Sasha spiller sammen med Mamedyarov og Caruana med størst kompleksitetsgrad i turneringen, og det ser faktisk ut til at han er best på akkurat dette – å jazze opp stillingen slik at det blir uvær på brettet og motstanderens radar og kompass blir da slått ut. Som en Reodor Felgen har Grischuk innebygd sitt kompass – og han klarer dermed å orientere seg rundt i røyken på brettet både tidlig og sent. Så langt spiller Sasha meget godt – men kan det virkelig holde hele veien til Rom å spille så aggressivt – vi får se! I dag var han i hvert fall svært nær et tap!

Caruana hadde en rolig dag på jobben med hvite brikker. Han vet at han allerede er på +2, at + 4 vinner turneringen for han og at +3 gir svært gode sjanser til turneringsseier. Da trenger han ikke kjempe som en løve i alle oppgjør. I stedet bør matchstrategien være å unngå tap, ta vare på alle sjanser som byr seg underveis – og la soliditeten få rå. Det tror jeg treneren hans er fullt ut klar over – og da blir Caruana også klar over det. Karjakin spilte i dag sedat sjakk – han har ikke tenkt å forsøke seg på en desperado ved å gå på vannet for å se om miraklenes tid ikke er over. Han vet at dette toget alt har gått nå – og slikker i stedet sine sår. Kanskje får han en rask seier og er heldig – i så fall må den nye situasjonen analyseres og tas derfra – men enn så lenge er ikke Berlin Karjakins lekegrind.

Ding Liren sa på pressekonferansen at han var på hotellrommet det meste av tiden, men at det ikke ble så mye forberedelser ut av det allikevel. Kineseren har visstnok vært mer opptatt av mobiltelefonen sin – og mulighetene den gir i vesten – enn av dype forberedelser. Slikt blir det ikke en verdensmester ut av, så da tror jeg mer på hardt arbeidene Caruana eller Kramnik. Wesley So virkelig ikke å være i perlehumør akkurat. Personlig tror jeg at Wesley So er et unikt talent – akkurat slik Kramnik var det i sin tid. Å spille seg opp til topp-10 i verden uten personlige trenere er ellevilt og får han struktur på seg selv og sjakken sin kan nivået bli hur høyt som helst. Men dette er ikke Wesley sin turnering. Den kom i en periode der han sliter og der han har generelt for lite krutt i pistolen til å gjøre stor nok skade på de han eventuelt treffer med en hjemmesnekret idé. The Joker – Mamedyarov må også nevnes. Han er som amerikaneren i musikalen Chess som russeren der synger om:

«That’s the problem. He’s a brilliant lunatic and you can’t tell which way he’ll jump – like his game he’s impossible to analyse – you can’t dissect him, predict him — which of course means he’s not a lunatic at all.»

Nei, Mamedyarov er ingen tullebukk og han har vært ute i krigen før. Vil han vinne slaget denne gang – det gjenstår å se. Min klare favoritt nå er fortsatt Caruana – men Kramnik og Aronian imponerte i dag og de kommer til å være i miksen når oppløpet gjenstår. Dette blir rått!

 

En fyldig analyse med partikommentarer, partigjennomgang m.m. er sendt til de som har tegnet seg på nyhetsbrevet ved å donere 20 euro til formål «Sjakkfantomet».

 

Her er den harde kampen mellom Aronian og Grischuk:

 

Resultater fra 5. runde:

  • Levon Aronian (2794) – Alexander Grischuk (2767) 1/2-1/2
  • Wesley So (2799) – Vladimir Kramnik (2800) 1/2-1/2
  • Ding Liren (2769) – Shakhriyar Mamedyarov (2809) 1/2-1/2
  • Fabiano Caruana (2784) – Sergey Karjakin (2763) 1/2-1/2

 

Resultatliste etter 5 runder:

1. Fabiano Caruana 3.5
2-3. Shakhriyar Mamedyarov 3
2-3. Vladimir Kramnik 3
4-6. Alexander Grischuk 2.5
4-6. Levon Aronian 2.5
4-6. Ding Liren 2.5
7-8. Wesley So 1.5
7-8. Sergey Karjakin 1.5

 

Vi ser frem til 6. runde på fredag:

  • Fabiano Caruana (2784) – Alexander Grischuk (2767)
  • Wesley So (2799) – Levon Aronian (2794)
  • Ding Liren (2769) – Sergey Karjakin (2763)
  • Shakhriyar Mamedyarov (2809) – Vladimir Kramnik (2800)

Resultater og andres analyser finner dere hos:

 

Les Sjakkfantomets artikler om kandidatturneringen:

 

Aktuelle lenker:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.